Головна » Статті » Козівництво » Утримання кіз |
Молочність кози в значній мірі залежить від правильного доїння і вмілого догляду за вим’ям. Доїти козу найкраще у стійлі, де вона стоїть спокійно і не заважає доїнню. При випасанні в громадській череді кіз доять ранком і увечері в стійлах, а вдень на пасовищі. Доїти кіз треба завжди в один і той же час. Перші дні після окоту козу доять 4 рази протягом дня, потім поступово переходять на триразове доїння, а в міру зменшення удою — на дворазове. При триразовому доїнні перше доїння провадять о 4—5 годині ранку, друге — о 12 годині дня, третє — о 7—8 годині вечора; при дворазовому — о 5 годині ранку і о 7 годині вечора. Перед доїнням треба старанно обмити вим’я теплою водою і насухо обтерти його чистим рушником. Найкращий спосіб доїння— кулаком. На початку і наприкінці доїння вим’я масирують. Масаж підвищує удої. Кожну половину вим’я краще масирувати почергово. Для цього обома руками захоплюють одну половину вим’я і розтирають його з усіх боків, підіймаючи при цьому вим’я злегка вверх і трохи стискуючи його; потім, продовжуючи масирувати, опускають вим’я вниз. Такі прийоми масажу повторюють 4—5 разів з кожною половиною вим’я, а потім видоюють молоко.’ Перші струминки молока не здоюють у дійницю, бо вони звичайно забруднені і можуть викликати швидке псування всього удою. Видоювати козу треба по можливості чистіше; останнє молоко найжирніше. Невидоєне молоко може викликати захворювання вим’я. Доїти потрібно швидко, без перебою. Після закінчення доїння вим’я треба витерти сухим рушником, а дійки змазати вазеліном. Молочний посуд після використання необхідно старанно вимити гарячою водою, а потім сполоснути чистою водою і висушити. Джерело: http://www.miysvit.com.ua | |
Переглядів: 2416 | Коментарі: 6 | Рейтинг: 1.0/1 |
Всього коментарів: 1 | ||
| ||