Головна » Статті » Козівництво » Утримання кіз

Догляд за вим'ям

Молочність кози в значній мірі залежить від правильного доїн­ня і вмілого догляду за вим’ям. Доїти козу найкраще у стійлі, де вона стоїть спокійно і не заважає доїнню.

При випасанні в громадській череді кіз доять ранком і увечері в стійлах, а вдень на пасовищі.

Доїти кіз треба завжди в один і той же час. Перші дні після окоту козу доять 4 рази протягом дня, потім поступово переходять на триразове доїння, а в міру зменшення удою — на дворазове.

При триразовому доїнні перше доїння провадять о 4—5 годині ранку, друге — о 12 годині дня, третє — о 7—8 годині вечора; при дворазовому — о 5 годині ранку і о 7 годині вечора.

Перед доїнням треба старанно обмити вим’я теплою водою і насухо обтерти його чистим рушником. Найкращий спосіб доїння— кулаком. На початку і наприкінці доїння вим’я масирують. Ма­саж підвищує удої. Кожну половину вим’я краще масирувати почергово.

Для цього обома руками захоплюють одну половину вим’я і розтирають його з усіх боків, підіймаючи при цьому вим’я злегка вверх і трохи стискуючи його; потім, продовжуючи масирувати, опускають вим’я вниз. Такі прийоми масажу повторюють 4—5 ра­зів з кожною половиною вим’я, а потім видоюють молоко.’

Перші струминки молока не здоюють у дійницю, бо вони зви­чайно забруднені і можуть викликати швидке псування всього удою. Видоювати козу треба по можливості чистіше; останнє молоко найжирніше. Невидоєне молоко може викликати захворю­вання вим’я. Доїти потрібно швидко, без перебою. Після закін­чення доїння вим’я треба витерти сухим рушником, а дійки зма­зати вазеліном.

Молочний посуд після використання необхідно старанно ви­мити гарячою водою, а потім сполоснути чистою водою і вису­шити.



Джерело: http://www.miysvit.com.ua
Категорія: Утримання кіз | Додав: Адмін (05.08.2011)
Переглядів: 2416 | Коментарі: 6 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 1
1 пастушка  
0
Що робити, коли у вимені час від часу з*являються невеличкі кульки(шарики), поодинокі або гронами?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]