Головна » Статті » Козівництво » Утримання кіз

Деякі поради щодо розведення молочних кіз
Населення України утримує переважно тварин молочного напряму продуктивності. Коза, звіснно, не може повністю замінити корову, але у ряді випадків утримувати козу вигідніше. Так, для багатьох приватних господарств через обмеження випасання, відсутність приміщення утримувати корову стає неможливим. Та й коштує середньої якості коза у 5–7 разів дешевше звичайної корови, тому доступна для широкого кола населення. Важлива особливість домашніх кіз — висока пристосованість до різних умов утримання. Вони добре використовують рослинність степових, лісостепових і гірських пасовищ. У кіз гострі, косо поставлені зуби і тонкі рухливі губи дають змогу з’їдати низьку, рідку рослинність. Вони можуть визбирувати колоски та окремі зернини і травинки після жнив. Кози поїдають різні, включаючи гіркі, колючі та запашні, трави, більшість з яких — бур’яни. У козячому молоці міститься багато корисних і поживних речовин. Крім того, ці тварини їдять солеутримуючі рослини та кущові дерева, чим допомагають розчищати луки та пасовища від чагарників. Ця особливість кіз має практичну цінність, оскільки підвищує ефективність використання землі і особливо тих угідь, які непридатні для висіву сільськогосподарських культур і для випасання інших домашніх тварин. Коза потребує невелику площу для свого утримання. Випасати її можна на невеличких пасовищах. Грубого корму козі потрібно у 4–5 разів менше, порівняно з коровою. Достатньо присадибної ділянки площею 0,1–0,15 га, що дає змогу утримувати козу і за рік одержати 300–500 кг і більше поживного молока. Утримання двох кіз і більше дає можливість сім’ї частину молока переробити й приготувати сир, вершки, масло, кефір, кисляк та інші молочні продукти. Козяче молоко містить більше жиру і білка, ніж коров’яче, і легко засвоюється в організмі людини. Серед населення побутує афоризм: "Коза — не корова для бідняків, а лікар для хворих людей”. Коза на кілограм живої ваги дає вдвічі більше молока, порівняно з коровою. Козяче молоко, як і коров’яче при охайному утриманні кози і молочної посуди не має ні присмаку, ні запаху. Неприємний запах молоко кіз набуває тільки при спільному утриманні дійних кіз з цапами. Цапи, внаслідок наявних у сечі і поті особливих кислот мають різкий запах, який і поглинаєкозяче молоко.

Джерело: http://www.propozitsiya.com
Категорія: Утримання кіз | Додав: Адмін (04.08.2011)
Переглядів: 3121 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 1.3/3
Всього коментарів: 1
1 Адмін  
0
Автор: Г. Даниленко, Інститут ТСР “Асканія-Нова”

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]