Головна » Статті » Козівництво » Поради |
Вирощуємо кіз на дачі
Коза - це просто знахідка для присадибного господарства! Кози - найвигідніші і невибагливі домашні тварини. Від них можна отримати м'ясо, молоко, пух, шкури, вовна, і гній. Козиний гній є кращим добривом для садів і городів. А кози молочних порід здатні давати до восьми літрів молока, не поступаючись, таким чином, деяким коровам. Завдяки тому, що кози не вибагливі у їжі, необтяжливі в умовах утримання, вони стали першими тваринами, прирученими людиною. Козине молоко відомо всім як цілющий напій. Воно відмінно підходить для дитячого харчування, позитивно впливає на самопочуття людей похилого віку і допомагає страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Крім того, молоко породистих кіз не тільки не поступається за смаком коров'ячому, але і навіть перевершує його. Воно містить 4,5% білка, 4,4% жиру, а в коров'ячому в середньому лише 3,3% і 3,9%. Аромат молока і згусток, що отримується при його створажіваніі, служить тому, що козяче молоко входить в склади кращих сирів. Козине молоко використовують у виробництві олії, бринзи, сиру. Порода кіз підрозділяються на молочні, пухові, вовняних, і грубошерстої зі змішаною продуктивністю. До шерстним породам відноситься ангорська, а до пуховим - Кашмірська. Протягом багатьох років козяча шерсть служить для виготовлення тканини. У багатьох самок і самців є борідка, тіло покриває пряма шерсть. Якість її і довжина залежать вже від породи. Наприклад, ангорські кози мають довгої і шовковистою шерстю, а кашмірські славляться своїм підшерстям товстим і пуховим. Кози бувають різних кольорів: чисто-біла, темно-бура, чорна і строката. Настриги вовни з козлів складають 4-6 кг, з маток 3-5 кг. Вага туші дорослої відгодованої кози максимально складає 20-28 кг м'яса. Що стосується смакових якостей козлятини, то вона не поступається баранині. Високоякісне м'ясо отримують з великих вибракуваних маток, нагуляних кастратів та молодняку. Для отримання гарного м'яса доводиться каструвати цапів поки їм не виповнився один рік. Це запобігає наявність специфічного запаху, властивого козлятини. Якщо ви вирішили завести козу і утримувати її на власному подвір'ї, то купувати варто відразу двох або козу з козлом, а то і матку з козенятами. Коза страшно не любить самотності! Але найкраще рішення - купити парочку молодих кізочок. Вони з дитинства зможуть легко адаптуватися до одних умов, звикнути до одних господарям. Потрібно приготувати для них сухе, тепле, світле приміщення з вентиляцією. Біля нього треба організувати вигульних дворик, щоб на нього кози могли виходити прямо з свойого сараю. Харчуються ці тварини пагонами дерев'янистих видів, тому кози не обтяжують господаря турботами про запаси сіннику і пасовищами. Для їхньої годівлі зазвичай використовується рослинність, а також відходи зі столу. Головним кормом для кіз є пагони, гілки та кора лісових дерев. Гілковий корм за своєю поживністю вище, ніж будь-яке сіно. Але навіть при достатній кількості свіжого сіна козі треба давати по віники в день, додаючи хвою. 80-100 віників завдовжки 80-100 см заготовляють на зиму з розрахунком на одну козу, вигляді добавки до основного корму. І заготовлений корм слід берегти від дощу. Щоб коза довгі роки добре доїлася, вона щорічно повинна давати приплід. Для цього її знайомлять з козлом. Кози різних порід відрізняються своєю скоростиглістю і плодовитістю. У 5-7 місяців у них настає статеве дозрівання. Статева охота проявляється активно, але молоду кізочку зводити з козлом можна не раніше півтора року. Кози живуть близько 15 років, найкращим періодом для пологів є вік 6-9 років. Злучка відбувається раз на рік, при цьому один козел здатний покрити стадо з 30-50 самок. Вагітність у кіз триває 21-23 тижні, після чого народжується, як правило, пара козенят, хоча нерідко буває і більше, число їх в посліді може досягати п'яти. Вони з'являються на світ зрячими, шерстний покрив добре розвинений і через кілька годин вже пустують і стрибають. У віці 3-6 місяців виробляють відбирання молодняку. Відомо, що спаровування кози з козлом, що складається з нею в близькому спорідненні, заборонено. І все-таки деякі з необізнаності або за вимушеність роблять це. Яке ж потомство? Хворобливе, слабеньке, яка відстає в розвитку і просто дурне. Різниця між козенятами від разнокровних і єдинокровних батьків очевидна: перші засвоюють за день-два те, що другі засвоюють за тижні і місяці. Існує думка, що без випасу коза буде хворобливою і слабкою, а отже доброго надою не вийде. Так, випаси в багатьох місцевостях відсутні, і тварин містять в стійлі (особливо якщо мова йде про присадибних ділянках в місті та передмісті). Однак при правильному догляді (гарне годування, довге перебування на свіжому повітрі в просторому стійлі, піклування) стійлове утримання кіз ніяк не вплине на ріст і розвиток тварин, і доїться вони будуть прекрасно як мінімум вісім років. Ще слід відзначити, що при гарному годуванні і правильному догляді кози хворіють дуже рідко. Пульс здорової кози складає в хвилину 70-80 ударів. Нормальною температурою тіла прийнято вважати 39-40 градусів. Вона може підвищуватися до 41-42 градусів при різних заразних хворобах. Пульс починає частішати і доходить до 100 ударів на хвилину, а то й більше, з'являється задишка, дихання стає частим. Вуха холонуть. Апетит у такому станіу тварини знижується. Кози - товариські і чуйні рухливі, тварини, дуже швидко реагують на зміни навколишнього оточення. Проявляється товариськість кіз як у відносинах між собою, так і щодо людини. Вони здатні сприймати людину як частину свого стада і віддано слідувати за ним, як за ватажком. А якщо людина брала участь і допомагав при (козленіі), народженні козеняти, то згодом козенята його сприймають як свого. Тримати кіз в господарстві дуже рентабельно і не обтяжливо, набагато легше, ніж велика рогата худоба. Ви ще думаєте: заводити козу чи ні? Радимо не витрачати час на довгі роздуми.
| |
Переглядів: 3169 | Рейтинг: 1.7/3 |
Всього коментарів: 0 | |