Головна » Статті » Козівництво » Інше |
Перш за все не поспішайте купувати козу на ринку. Рекомендується побувати в господарстві у тих, хто пропонує вам молодняк. Уважно огляньте породіль, батьків-виробників, від яких з'явилося потомство, поцікавтеся надоєм кіз, подивіться, як їх містять. Врахуйте, потомство чистопородних, з високою молочною продуктивністю кіз коштує дорого. Але, виходячи з досвіду, радимо краще переплатити, ніж придбати кота в мішку. Дві породисті кози замінять чотирьох, а то й п'ять непородистих - це підтверджують практики. Досвідчений козівників веде родовід племінних кіз і виробників. Тому поцікавтеся родоводу матері козеняти, її віком, дізнайтеся, коли і з яким козлом-виробником вона була спарена, адже від нього в найбільшій мірі залежить молочна продуктивність потомства. Ні в якому разі не купуйте молодняк від спорідненого спарювання. Від такого потомства нічого доброго чекати не доводиться. Родинне спаровування призводить до здрібніння породи, зниження продуктивності, порушення життєдіяльності, підвищує ймовірність каліцтв, хвороб і навіть загибелі дорослих кіз під час пологів. На жаль, багато козівників, не підозрюючи до яких згубних наслідків це призводить, залишають новонароджених козликів і тримають їх до тих пір, поки вони не покриють своїх мам, сестер, племінниць. Добре б перед покупкою чітко усвідомити для чого ви хочете придбати козу. Якщо вам терміново потрібно цілющий козяче молоко для ослабленого дитини або хворої людини і ви готові містити доросла тварина, тоді купуйте дійну козу. Однак врахуйте, що придбати доросла тварина без всяких вад досить складно, особливо в сезон - весняно-літній період. Господарі неохоче розлучаються зі своїми улюбленцями, навіть, якщо ті в похилому віці. Хорошого козеняти знайти простіше. Але, якщо ви все-таки купуєте дорослу козу, зверніть увагу на її зовнішній вигляд, поведінка, реакцію на оточуючих. У здорової кози шерсть гладка, блискуча, очі яскраві, веселі, ніс чистий, дихання безшумне. Ноги і спина рівні, без явних прогинів, вим'я грушоподібної, пружне, соски середні, зручні для доїння. Хворому, старезному тварині нічого не миле, воно угнетено, шерсть у нього клочковатое, потьмяніла, живіт повис. Візьміть з собою сухар, почастуєте кізоньку. Якщо вона здорова, сухар буде з'їдений миттєво. Стара чи хвора коза буде катати його в роті з боку в бік, поки сухарик не розмокне, і тільки тоді проковтне. Вибирайте козу побільше: вона сильніша, продуктивність у неї вища, ніж у дрібних кіз. Помічено, що у кози, яка дає хорошу, смачне молоко, не буває неприємного запаху в лобовій частині голови між рогами. Почухайте її в цьому місці і понюхайте руки. Попросіть у господарів спробувати холодного молока, дізнайтеся його смак. І головне, обов'язково спробуйте самостійно подоїти козу. При покупці козеняти слід дотримуватися тих самих правил, що і при виборі дорослої тварини. Поцікавтеся, чим годували малюка, скільки разів на добу, в які години і в якій кількості давали їжу. Коли привезете козеняти до себе, постарайтеся не міняти його раціон, принаймні в перший час. Пам'ятайте, що кози не люблять самотності. Тому краще купувати відразу пару молоденьких кізок. Вони і самі не будуть нудьгувати, і вас повеселять. Якщо ви вирішили придбати козу або козеняти зааненской породи, майте на увазі, що у цих тварин шерсть гладка, дуже коротка, під нею немає підшерстя, козячого пуху, як у кіз інших порід. «Зааненкі» стрункі, з високою шиєю, в більшості своїй комолі - безрогі. Практика показала, що наші вітчизняні кози-метиси, народжені від схрещування з зааненскімі виробниками, майже не поступаються зарубіжним чистокровним екземплярам. Вони витриваліші, невибагливі в їжі, добре переносять холод, рідше хворіють, а по молочної продуктивності практично досягають рівня зааненскіх кіз. Помісні старі кози в літній період можуть стабільно давати по 6,5 літра відмінної молока, її дочки після другого окоту - 4,5 літра. Правда, майте на увазі: у молочних кіз із збільшенням надою знижується біологічна цінність молока, а отже, і його цілюща сила. У той же час воно все одно корисніше за всіма показниками, ніж коров'яче. Козине молоко тільки тоді дає найбільший ефект, коли його п'ють відразу після доїння кози, ще теплим, можна вранці і ввечері. Причому лікувально воно в тому випадку, коли його вживають як самостійний продукт. Через годину-півтори після того, як вип'єш, можна братися за основну їжу. Молоко ідеально поєднується з кашею, сухариком, краще із чорного хліба. І вже, звичайно, молоко не повинно йти як третя страва. І тим більше, не треба пити його кип'яченим або вчорашнім. Такі тонкощі особливо важливі для людей, у яких молоко викликає розлад травлення. Джерело: http://webferma.org.ua | |
Переглядів: 4338 | Рейтинг: 2.4/7 |
Всього коментарів: 0 | |