Перш ніж купувати козу, слід звернути увагу на здоров’я та стан тварини, її тілобудову (екстер’єр), молочні ознаки, походження та вік. Здорова молочна коза жвава, з гармонійною будовою тіла, добре розвиненим вим’ям. Бажано, щоб вона походила від батьків з високою молочною продуктивністю. Вовновий покрив повинен бути гладеньким, блискучим, рівно покривати все тіло; шкіра тонка і щільна, легко відтягується на стегнах. Добра коза повинна мати глибокі широкі груди, напівкруглі довгі ребра, широку пряму спину, широкий без різкого звисання кряж, прямі широко поставлені ноги з міцними ратицями, довгий бочкоподібний тулуб, розвинене, пружне, не відвисле вим’я грушоподібної або кулястої форми, що має бути середнього розміру і спрямовані дещо вперед і в боки. Перед доїнням у молочної кози на вимені помітні венозні судини (молочні жили). Після доїння таке вим’я стухає і зморщується, а якщо не зменшується в об’ємі, то це буде не молочне, а жирове вим’я. Відвисле, що гойдається при ходінні, розділене борозною на половини або маленьке з короткими дійками і обросле грубим волоссям вим’я, так зване "овече”, вважається серйозною вадою. Висла або коропоподібна спина та ще й з волосяною гривою, криві неправильно поставлені або дуже довгі ноги, довга тонка шия, плоскі вузькі груди з перехопом за лопатками, відвислий живіт, вузький сильно звисаючий кряж є великими недоліками тілобудови кози. У цілому молочним козам притаманна суха тугувата тілобудова, для якої характерна вузькотілість та плоскоребрість. Такі ознаки, як масть, наявність або відсутність ріг чи сережок на шиї, форма і довжина вух не пов’язані з молочністю кіз. Ознакою поганого здоров’я кози є похмурий невеселий вигляд, довга, груба, тьмяна, скуйовджена у клоки вовна, а також наявність струпів або виразок на шкірі та випадання вовнового покриву. Слід відзначити, що при оцінці молочності кози, як за надоями так і зовнішнім виглядом, потрібно враховувати час козління та продовження лактаційного періоду, який триває від 6 до 11 місяців, в середньому 300 днів. Вік кози при купівлі відіграє важливу роль. Найвищі надої коза дає після 2–3 козління. Починаючи з 6-7-річного віку надої починають знижуватися через загальне зношення організму, тому купувати кіз старших 4-5 років недоцільно. Вік кози визначають по зубах-різцях. У дорослої тварини 32 зуби. На верхній щелепі тільки 12 корінних зубів, на нижній — 12 і 8 різців. Форма молочних і постійних різців у кіз така сама, як і в овець. До річного віку у молодняку кіз усі різці молочні, потім вони починають стиратися і випадати, змінюватись на постійні, які ширші і більші від молочних. До 15–18-місячного віку виростає перша пара постійних різців (зачіпів). До 24–27 місяців змінюється друга пара молочних різців, до 3 років — третя і до 4 років — остання пара крайніх різців (окрайків). Усі різці на цей час мають форми широких лопаточок. У п’ять років різці починають видовжуватися і нагадують долото, в 6–7 — це вже рідкі різці або їх пеньки, які хитаються. При народженні у козенят звичайно не буває зубів. Потім до тижневого віку прорізається перша пара молочних різців (зачіпів), за якими через тиждень з’являється ще одна пара, а до місячного віку виростають всі інші молочні різці і корінні зуби.
Джерело: http://www.propozitsiya.com |