[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Козівництво » Для чого нам коза? » Молоко
Молоко
АдмінДата: П`ятниця, 05.08.2011, 10:04 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 49
Репутація: 0
Статус: Offline
Вони не хворіють на туберкульоз і мастит, тому їх молоко можна вживати в сирому вигляді. У козячого молока є певні переваги перед коров'ячим, наприклад, воно набагато краще перетравлюється, в ньому набагато більше деяких вітамінів, воно має лікувальні властивості, що особливо важливо в харчуванні немовлят.

Висока перевариваемость молока кіз пояснюється частково тим, що кульки білка та жиру в ньому перебувають у більш ніжною формі. Вони менше, ніж у молоці інших тварин і швидше нагадують ті ж кульки молока жінок. У козячому молоці дуже багато кальцію і фосфору і співвідношення їх високе, що наближає козяче молоко до жіночого, яке природа призначає кожному новонародженому людині. Та й за іншими показниками козине і жіноче молоко дуже схожі. Стає зрозумілим, чому козяче молоко таке природно сприймається дитячим організмом.

Дослідження показують, що козяче молоко перетравлюється в шість разів швидше, ніж коров'яче, а це дуже важливо при складанні дієти для людей похилого віку, видужуючих хворих малюків.

У козячому молоці вітаміну А наполовину, а в деяких випадках вдвічі більше, ніж у коров'ячому. У порівнянні з коровою коза більш ефективно перетворює каротин корму у вітамін А, що дуже важливо для дитячого організму, тому що він недостатньо пристосований для такої "переробки". Козине молоко на 50% більше містить вітаміну В1 і на 80% - вітаміну В2. На відміну від коров'ячого, у якого злегка кисла реакція, у козячого вона виразно лужна. У зв'язку з цим молоко кіз в організмі людини може поглинати й нейтралізувати більшу кількість кислоти, не змінюючи своєї реакції. Його можна успішно використовувати при підвищеній кислотності шлункового соку, навіть з виразкою шлунка.

Певний терапевтичний ефект від вживання козячого молока відзначають і при таких недугах, як екзема, бронхіальна астма, мігрень, коліт, сінна лихоманка, розлад травного тракту, хвороби печінки і жовчного міхура. Допомагає козяче молоко і при безсонні, запорах, невротичний нетравленні їжі. Встановлено, що майже всі (99%) дорослі і діти, "аллергічні" до коров'ячого молока добре переносять козяче.

Міжнародний дослідницький центр по молочному козівництва на початку 90-х років провів дослідження лікувальних властивостей козячого молока.

Десять дорослих людей, які потерпали від жорсткої сінної лихоманки, стали добре одужувати на дієті з козячим молоком, і сім з них повністю одужали. У цих дослідах отримано також певний позитивний ефект при виразці шлунка.

На жаль, деякі люди розуміють справжню цінність козячого молока. Навіть ті, хто визнає його поживні та лікувальні властивості, вважають, що за смаком воно гірше коров'ячого. Однак на відповідному раціоні і при належних санітарних умовах утримання і обслуговування тварин молоко практично буває відрізнити від коров'ячого.

Козине молоко, звичайно, не панацея від усіх хвороб, але те, що воно винятково цінний, цілющий і приємний продукт, безсумнівно.
 
Форум » Козівництво » Для чого нам коза? » Молоко
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: